Официален правописен речник на българския език. Глаголи

В наличност
29901137112

99.00 лв. 89.10 лв.

Втората част на „Официалния правописен речник на българския език” е посветена изцяло на глагола, наречен от акад. Александър Теодоров-Балан „слонът на българската граматика”. Това обособяване се налага, за да може в словника на речника да бъде включен голям обем от активния речников състав на книжовния български език, използван през последните ...

Виж още

Compare

Анотация

Втората част на „Официалния правописен речник на българския език” е посветена изцяло на глагола, наречен от акад. Александър Теодоров-Балан „слонът на българската граматика”. Това обособяване се налага, за да може в словника на речника да бъде включен голям обем от активния речников състав на книжовния български език, използван през последните десетилетия. Същевременно отделянето на глаголната лексика в самостоятелен том дава възможност да се представят в пълнота правописните особености на българския глагол.
Словникът е подготвен специално за това издание, като обхваща значително повече глаголи и глаголни форми в сравнение с досегашните официални правописни речници, издания на Института за български език. Подборът на думите е направен въз основа на установени принципи и критерии за оценка на нормативността и е резултат от системно наблюдение на езика на печатните и електронните медии, художествената литература и популярни интернет сайтове, както и от проучване на различни по вид речници.
     Повече от 20 000 речникови единици дават богата информация за различните форми на глаголите и за техните правописни особености, актуализирана, където това е необходимо, в съответствие със съвременното състояние на книжовния език.
„Официалният правописен речник на българския език. Глаголи” е изработен от екип езиковеди, специалисти по книжовен език от Секцията за съвременен български език към Института за български език, който е упълномощен да проучва промените в писмената практика и да внася единство в правописа чрез системно кодифициране.
    В качеството си на официален справочник речникът е основно помагало за онези, които си поставят за цел да овладеят правописа на българския език, или искат да подобрят своята грамотност; за специалисти, които се нуждаят от справки; за всички, които са ангажирани със създаването на писмени текстове, предназначени за общуване в публичната сфера, както и за преподаватели.

Характеристики

Допълнителна информация

Всички категории